Ambities

Als  initiatiefnemers hebben wij een aantal ambities geformuleerd:

  • Het realiseren van een inspirerende leefomgeving voor een gemêleerd gezelschap.
  • De creatie van een 20-tal woningen, comfortabel, met aandacht voor duurzaamheid, veel licht, en een prettige prijs.
  • Een bewonersbestand dat zich betrokken voelt bij het samen ontwikkelen en bewonen van een eigen leefomgeving, waar privacy en aandacht voor elkaar in balans zijn.
  • De oplevering van de appartementen voor eind 2018 en binnen het vastgestelde budget.

Exterieur

Het ontwerp van Les Mouleurs is van de architecten Fred Humblé en Rik Martens. Een belangrijk uitgangspunt was dat het een markant gebouw moest worden  in relatie met de omgeving en historie van het gebied. Dat is gelukt. De stadsmuur aan de Maagdendries en het gebouw omsluiten een grote binnentuin met de opening naar het westen. Aan de zuidkant is de bebouwing laag gehouden. Daarmee ontstaat een ideale bezonning van de tuin en de appartementen. De opening naar het westen en de grote binnentuin schept een intieme maar toch open groene atmosfeer met veel privacy voor de appartementen.

Binnen het kader van de ontwerpkeuzes wordt gestreefd naar maximale duurzaamheid. Dat geldt voor zowel de energiehuishouding als voor het gebruik van materialen.

Vanuit de beveiligde parkeergarage of vanaf de begane grond zijn de hoger gelegen appartementen verticaal ontsloten met liften en trappen.

Binnentuin en stadstuin

Les Mouleurs krijgt een grote, groene private binnentuin. Deze private tuin ligt naast een gemeenschappelijke tuin die ter beschikking is voor de omwonenden (de bewoners van Les Mouleurs en de Sphinxtuin). De opzet is om beide tuinen in harmonie met elkaar in te richten.

Door de fraaie bomen en de plantsoenen kan elk seizoen, ook vanuit de appartementen gezien, meegeleefd worden met de natuur. De gemeenschappelijke tuin zal ‘s avonds gesloten zijn voor buitenstaanders.

Uitspraak

Mensen maken de stad. Zelfbouw gaat om zoveel meer dan een dak boven je hoofd. Op deze mooie plek woont straks een trotse groep Maastrichtenaren, die hun eigen verhaal geschreven hebben, op een plek waar al zoveel historie ligt.

Hans Vos (Urbannerdam)