Ambities

Als  initiatiefnemers hebben wij een aantal ambities geformuleerd:

  • Het realiseren van een inspirerende leefomgeving voor een gemêleerd gezelschap.
  • De creatie van een 20-tal woningen, comfortabel, met aandacht voor duurzaamheid, veel licht, en een prettige prijs.
  • Een bewonersbestand dat zich betrokken voelt bij het samen ontwikkelen en bewonen van een eigen leefomgeving, waar privacy en aandacht voor elkaar in balans zijn.
  • De oplevering van de appartementen voor eind 2019 en binnen een aanvaardbaar budget.

Exterieur

Het ontwerp van Les Mouleurs is van de architecten Fred Humblé en Rik Martens. Een belangrijk uitgangspunt was dat het een markant gebouw moest worden in relatie met de omgeving en de historie van het gebied. Dat is zeker gelukt. De fabrieksmuur langs de Maagdendries en het geprojecteerde gebouw zullen een grote binnentuin omsluiten met de opening naar het westen. Een vleugel van het gebouw aan de zuidkant, het zogenaamde tuinhuis, is een verdieping minder hoog dan de L-vormige noord- en oostvleugel. Daardoor wordt een ideale bezonning van de tuin en de appartementen mogelijk. De opening naar het westen, waar de parkachtige binnentuin ontstaat, schept een intieme en groene atmosfeer met veel privacy voor de appartementen.

Binnen het kader van de ontwerpkeuzes wordt gestreefd naar maximale duurzaamheid. Dat geldt dadelijk zowel voor de energiehuishouding als voor de toepassing van materialen.

Vanuit de beveiligde parkeergarage en vanaf de begane grond worden de verdiepingen en de hoger gelegen appartementen verticaal ontsloten door middel van twee trappenhuizen met liften.

Binnentuin en stadstuin

Les Mouleurs krijgt een ruime, bijna vierkante binnentuin. Deze tuin grenst aan een gemeenschappelijke tuin ten behoeve van alle omwonenden. Aan de westkant van het bouwproject van Les Mouleurs verrijst het appartementencomplex van CPO-de Sphinxtuin. Ons uitgangspunt is om beide tuinen in harmonie met elkaar in te richten. Hierdoor ontstaat een parkachtige omgeving waar onze appartementen op uitzien. De gemeenschappelijke tuin zal afgesloten zijn voor buitenstaanders.

Uitspraak

Mijn eigen sfeer in een prachtig gebouw, wat een geluk!

Mariëlle van Poelvoorde (Initiatiefnemer)