Sphinxkwartier

Het gebouw ligt op een bijzondere, historische plek. Vroeger was er aan die kant van de stad de industriële bedrijvigheid van Sphinx en KNP, nu ontwikkelt het gebied zich steeds meer tot een bruisend woongebied, aangelegd volgens de laatste inzichten. Het ligt vlakbij de markt en het Vrijthof. Slechts vijf minuten lopen en je zit op een zonnig terras. De restaurants, café’s en de bioscopen liggen om de hoek. Het Bassin komt verder tot leven. Maar het is niet alleen het stadse leven, dat naast de deur ligt.

Kijk ook op www.belvedere-maastricht.nl

Andries Kapel

De Sint Andrieskapel stamt uit de vroege 14e eeuw en was aanvankelijk een convent van begijnen. Later ook een bedevaartsoord om een man! èn goed weer te verkrijgen. In de jaren vijftig van de vorige eeuw was de kunstenaar Charles Eyck er gevestigd. Ook nu krijgt het een nieuwe bestemming als basis voor een kunstenaar.

Bakermat van de Maastrichtse industrie

De plek waar nu gebouwd gaat worden en waar Les Mouleurs komt te staan is de bakermat van de Maastrichtse industrie. Hier begon Petrus Regout aan het begin van de 19e eeuw met Sphinx. Les Mouleurs, de vormenmakers, maakten de mallen voor de keramische producten van Sphinx. Iets verderop staat Sappi, oorspronkelijk begonnen als Nederlandse Papierfabriek, gesticht in 1850 door de familie Lhoëst. Vele Maastrichtse families werkten bij deze bedrijven.

Het Eiffelgebouw

De discussies over de toekomst van het Eiffelgebouw klinken nog na in de verlaten maar bezemschone gangen. De statige Grande Dame van Maastricht slaat het allemaal zwijgzaam gade. Ze is het icoon van het roerige, industriële verleden van Maastricht. Tegelijkertijd staat ze symbool voor een nieuwe stedelijkheid: Maastricht kiest een beloftevolle bestemming voor haar cultuurhistorisch erfgoed.

Er komt een studentenhotel, skybar op de bovenste verdieping en kantoren voor jonge ondernemers.

Uitgaanscentrum

De plek waar we bouwen is relatief rustig, desalniettemin vlakbij vele uitgaansmogelijkheden. Theater, bioscopen, restaurants, en hotels. Vijf minuten lopen van het Vrijthof en de Markt. Twee minuten naar het Bassin.

Het Bassin

Om het hoekje ligt het Bassin. Een haven met een rijke historie. Het stadsbestuur van Maastricht liet het Bassin in 1824-1826 aanleggen als verbindingspunt met de Zuid-Willemsvaart en het Kanaal Maastricht-Luik. Door het betere transport kreeg de industrialisatie van Maastricht een extra impuls. Vanuit hier verscheepte Petrus Regout zijn beroemde porselein en aardewerk over de hele wereld.

Uitspraak

De keuzevrijheid betreft niet alleen het aantal vierkante meters en de indeling daarvan maar ook de wijze waarop het appartement uitkijkt op de historische stad.

Fred Humblé (Architect)