Sphinxkwartier

Het gebouw ligt op een bijzondere, historische plek, die al sedert de Middeleeuwen bewoond wordt. In de voorbije eeuwen was er aan deze kant van de stad veel industriële bedrijvigheid van de Sphinx en de KNP, nu ontwikkelt het gebied zich steeds meer tot een bruisend woon- en uitgaansgebied, aangelegd volgens de modernste inzichten. Het ligt vlakbij de Markt en het Vrijthof. Slechts vijf minuten lopen of nog minder, en je zit op een zonnig terras. Restaurants, cafés en bioscopen liggen letterlijk om de hoek. Het Bassin komt eindelijk tot leven. Maar het is niet alleen het stadse leven dat naast de deur ligt, net buiten het Sphinxterrein ontstaat een prachtig parkgebied: het Frontenpark.

Kijk ook op www.belvedere-maastricht.nl

De kapel van Sint Andries

De Sint-Andrieskapel stamt uit de late 15e eeuw en werd voorafgegaan door een convent van begijnen. Resten van het gebouw zijn teruggevonden bij de opgravingen op de plaats van het appartementencomplex van Les Mouleurs. In de jaren vijftig van de vorige eeuw had de kunstenaar Charles Eyck er zijn atelier. Nu krijgt het een bestemming als galerie.

Bakermat van de Maastrichtse industrie

Waar de appartementen van Les Mouleurs komen te staan ligt de bakermat van de Maastrichtse industrie. Hier begon Petrus Regout in 1834 met zijn Kristal-, Glas- en Aardewerk Fabricage, sinds 1883 onder het gedeponeerde beeldmerk van de Sphinx. Op ons bouwterrein werden aan het begin van de vorige eeuw ovens gebouwd. De Mouleurs, vormenmakers, maakten de mallen voor de keramische producten van Sphinx. In 2006 werden de fabrieken aan de Boschstraat verlaten na verkoop van het terrein aan de Gemeente. Iets verderop staat Sappi, de opvolger van de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek, gesticht in 1850 door de familie Lhoëst. Vele Maastrichtse families werkten bij een van deze bedrijven.

Het Eiffelgebouw

Het stoere Eiffelgebouw werd in drie etappes tussen 1927 en 1941 gebouwd ten behoeve van de productiviteitsslag in het sanitair die in het Interbellum door de fabriek werd gemaakt. De statige Grande Dame van Maastricht staat er nog steeds als icoon van het roerige, industriële verleden van Maastricht. Tegelijkertijd staat ze symbool voor een nieuwe stedelijkheid: Maastricht kiest een beloftevolle bestemming voor haar cultuurhistorisch erfgoed. Na een algehele renovatie en restauratie in 2016-2017 biedt het gebouw nu onderdak aan honderden studenten uit vele landen die maximaal een jaar in Maastricht verblijven. Ook is er een betaalbaar hotel, zijn er kleine bedrijven ondergebracht en zijn er enkele interessante horecagelegenheden, waaronder een skybar bovenop het dak van het gebouw.

In een overdekte passage tussen de Pathé-bioscopen aan de Boschstraat en het Eiffelgebouw wordt de hele geschiedenis van de Sphinx op een 120 meter lang tegeltableau verbeeld.

kijk op http://www.belvedere-maastricht.nl/eiffelgebouw-een-tweede-leven/

Uitgaanscentrum

De plek waar we bouwen is relatief rustig, desalniettemin vlakbij vele oude en nieuwe uitgaansmogelijkheden. Theater, bioscopen, restaurants, en hotels. Vijf minuten lopen van het Vrijthof en de Markt. Twee minuten naar het Bassin.

Het Bassin

Om de hoek ligt Het Bassin. Een binnenhaven met een rijke historie, aangelegd onder Koning Willem I in de jaren 1824-1825 als eindpunt van de Zuid-Willemsvaart, en in 1848 aangehaakt aan het nieuwe Kanaal naar Luik langs de Maas. Door het transport over water naar Holland kreeg de Maastrichtse industrie een extra impuls. Dit was het vertrekpunt voor de verscheping van de waren van Petrus Regout en konden het Maastrichtse porselein en aardewerk de wereld veroveren.

Uitspraak

Deze uitgelezen plek brengt de charmes van Maastricht dichtbij.

Ineke Vogelaar (Initiatiefnemer)